آفلاتوکسین چیست؟
معرفی یکی از سرطان زاهای شغلی و خانگی آفلاتوکسین:
آفلاتوکسین نام دسته ای از مواد شیمیایی است که از قارچهایی نظیر آسپرژیلوس فلاووس تولید می شود. این قارچ ها در خاک ، سبزیجات و مواد غذایی در حال فساد ، یونجه و غلات رشد می کنند.
عوارض آن چیست؟
این سم میتواند موجب اختلالات گوارشی و کبدی شود، اثرات سوء بر سیستم ایمنی و تولید مثل بگذارد و حتی باعث سرطان شود.
آفلاتوکسین عامل شناخته شده ی ایجاد سرطان کبد در انسان است. و اگر فرد مبتلا به هپاتیت B باشد، احتمال سرطانزایی آن چند برابر میشود. آفلاتوکسین ها همچنین بار اقتصادی قابل توجهی دارند و باعث می شوند سالانه 25 درصد یا بیشتر از محصولات غذایی جهان از بین بروند.
چگونه ممکن است با این سم مواجهه داشته باشیم؟
1-بیشترین مواجهه با آفلاتوکسین از راه خوردن مواد غذایی آلوده به این ماده رخ می دهد مانند مصرف غلات، سبزیجات و مواد غذایی گیاهی آلوده به آفلاتوکسین.
2-راه دیگر آلودگی ورود آفلاتوکسین موجود در مواد غذایی دام به تخم مرغ ، شیر و یا گوشت مصرفی انسان ایجاد شود. آفلاتوکسین با جوشاندن و پاستوریزه کردن شیر از بین نمی رود ولی اینکه شیر افلاتوکسین دارد یا نه مهم نیست، بلکه میزان این سم نباید از حد استاندارد تجاوز کند.
3-یکی از علل مواجهه با آفلاتوکسین عبارت است از مواجهه شغلی کارگران صنایعی نظیر مرغداری ها ، کشتارگاه های مرغ ،دام داری ها و کارگران کارخانه های تولید خوراک دام و طیور. به همین دلیل بررسی از نظر مواجهه با آفلاتوکسین و اثرات آن در این گروه از کارگران حائز اهمیت است.
توصیه های WHO غلات کامل و آجیل را از نظر وجود کیک با دقت بررسی کنید و هر چیزی که به نظر میرسد کپک زده یا تغییر رنگ داده و یا چروکیده است را کامل دور بریزید. غلات و آجیل را تا حد امکان تازه بخرید. فقط مارکهای معتبر آجیل و کره بادام زمینی بخرید. آفلاتوکسین به طور کامل با بو دادن از بین نمی روند. آلودگی با آفلاتوکسین گسترده از مناطقی گزارش شده است که مردم بخش عمده ای از کالری دریافتی روزانه خود را از ذرت دریافت می کنند؛ پس سعی کنید منابع غذایی خود را تنوع ببخشید.